top of page
Search
moran perri

עיצוב רגשי

Updated: Sep 24, 2023

עיצוב בית הוא מסע משותף ליצירת מרחב לחיים.

עיצוב בית רגשי הוא עיצוב בית שייחודי לכם, בית שיש בו ביטוי לרגשות ולחוויות היומיומיות.

הבית שלנו צריך למלא את כל הצרכים הפיזיים שלנו כמו שינה, אוכל, רחצה והגנה אבל לא פחות חשוב מכך הוא צריך להיות מקום בו נוכל להרגיש נינוחים ומאושרים.

מקום בו אנחנו יכולים לנוח ולהיטען, מקום שבו יש לנו פרטיות ומרחב לבטא את עצמנו.

הבית צריך לספר את הסיפור האישי שלנו, של הזכרונות שאספנו עם השנים, אם אלו חפצים שעברו אלנו בירושה או חפצים בעלי ערך רגשי כלשהו.

הבית שלנו צריך להיות מקום שמבטא את האהבות ,הזכרונות והתחביבים שלנו.


בד"כ כשמתחילים תהליך של תכנון ועיצוב בית ,נהוג שהאדריכל או מעצב הפנים בונים פרוגרמה תכנונית , כזו שמגדירה את הצרכים הפונקציונלים של בני המשפחה- מספר חדרי השינה, מספר חדרי הרחצה, מה הצרכים ומה הדרישות הפיזיות מהמבנה.

היום אנו מבינים שבאותה מידה חשוב להבין מהם הצרכים הרגשיים של בני המשפחה ולבנות בנוסף פרוגרמה רגשית לעיצוב הבית, כזו שתגדיר איך אנחנו רוצים להרגיש בבית.


עיצוב רגשי הוא עיצוב הבית בשביל הwell being שלנו.

תכנון ויצירת מקום שיותר נעים לנו, יותר שקט לנו, יותר רגוע.

זה אומר לחשוב לא רק איך המטבח יהיה הכי יפה ופונקציונלי, אלא גם איך יהיה לנו הכי נעים במטבח, איך היינו רוצים להרגיש במטבח, אילו אינטראקציות אנחנו רוצים ליצור במטבח.

אילו חוויות רגשיות אנחנו רוצים ליצור או לאפשר באמצעות העיצוב.

בעיצוב רגשי אנחנו חושבים איך מעצבים חוויות משותפות ומפגשים בין בני המשפחה-איך יהיה לנו נעים לשבת לאכול, איך ניצור מגוון מרחבי משחק לילדים, איפה יהיו פינות רביצה ומנוחה ,איפה יהיה לנו נעים לארח.

איך מעצבים חוויות רגשיות פרטיות- איך ניצור מרחב עם פרטיות למפגש זוגי אינטימי, מרחב לתחביבים שלנו , מקומות בהם אנחנו יכולים לנוח.


היום הבית משמש גם כסביבת עבודה ולימודים, אנשים רבים עובדים מהבית וילדים לומדים מהבית לכן חשוב לתכנן פינות עבודה ולימודים אשר יאפשרו שקט וריכוז.

אלמנט חשוב נוסף בעיצוב הרגשי הוא מחשבה על הטקסים הקטנים של היום יום-המקום בו אנו שותים את הקפה של הבוקר, הפינה בה אנו מסיימים את היום, פינת האוכל בה אנו נפגשים עם כל המשפחה ומארחים, המקום בו אנו מתעמלים , הפינה בה אנו מתרגלים יוגה או מדיטציה,או עוסקים בתחביבים.

בעיצוב הרגשי של חדר השינה נבדוק איך מייצרים חוויות טובות של מנוחה ושינה ,מקום להתכנסות,לפרטיות,מקום אישי שלנו, מקום לאהבה ואינטימיות.

עיצוב חדר השינה בצורה מיטיבה יכול להשפיע גם על הזוגיות-האם יש מרחב לאינטימיות, לפרטיות או האם יש ערימות כביסה? בבתים רבים מזניחים את חדר השינה כי אף אחד לא נכנס אליו חוץ מאיתנו.

בעיצוב רגשי של חדרי הילדים, נחשוב איך כל חדר יתאים ויבטא בצורה מיטבית את הילד -עם החפצים שהוא אוהב, עם מקום לתחביבים ולתחומי העניין שלו.


בעיצוב הרגשי של חדר הרחצה- נתייחס לסדר ונקיון כחלק מתפיסת הגוף נפש בבית.

זהו המקום בו אנו מנקים ומטפחים את הגוף שלנו, נדאג שיהיה אוויר נקי,צמחים,חומרים נעימים.


נתכנן בבית מקומות למנוחה מלבד בחדרי השינה-אם יש גינה או מרפסת אז מקום לתנומה בשמש, בחוץ, בטבע. בסלון מקום נוח להזרק בו ולנמנם, נתכנן מקומות נוספים בבית שאפשר לנוח בהם.


בעיצוב רגשי אנחנו מתייחסים אל הבית כמרחב חי אשר משתנה ומתפתח יחד איתנו.

שינויים בחיים שלנו מביאים הרבה פעמים לצורך בשינויים בעיצוב הבית וסידור המרחב.

כמה זמן עבר מאז שבדקנו האם הבית מתוכנן נכון לצרכי בני הבית שהשתנו? האם במצבו הנוכחי הוא עונה לנו על כל הרצונות, הצרכים הפיזיים והרגשיים שלנו?

לדוגמא: תינוק שמצטרף למשפחה מביא איתו צורך לשינוי במרחב, צורך ביצירת מקום חדש בבית , מקום לכל המשחקים והציוד הרב. כשהילדים גדלים הם צריכים חדר או פינה משלהם - איך אנחנו יוצרים להם מקום אישי שלהם שבו תהיה להם פרטיות , ויהיה מקום לביטוי של התחביבים שלהם. כשאחד מבני המשפחה מתחיל לימודים או עבודה מהבית, איך ניצור מרחב של שקט ועבודה. איך בתוך כל השינויים שעוברת המשפחה לאורך השנים אפשר ליצור מקום לאינטימיות בין בני הזוג- מקום בו אפשר להפגש בסוף יום.


בעיצוב פנים רגשי נתייחס גם לחיבור פנים חוץ- האם יש אפשרות לזרימה ותנועה קלה בין החוץ לפנים.נשתדל שיהיה הרבה אור טבעי בבית, זרימת אוויר,שיהיו בחוץ פינות אכילה, פינות משחק, פינות לרביצה בשמש, מקום לארח, מקום למדורה.

שינויים קטנים בעיצוב הבית יכולים להביא לשינויים גדולים במידת האושר והרווחה בחיינו, למשל יצירת טקסים קטנים כמו טקס שתיית הקפה /תה בבוקר בפינה באוויר הפתוח, בחצר , במרפסת או ליד החלון. למצוא מקומות בבית של שקט.

מקומות בהם נוכל להתחבר אל הטבע, להרגיש את האוויר, את שינויי העונות, את תהליכי ההשתנות בטבע, את האור המתחלף.

התייחסות למרחב החיצוני כמרחב מחייה פעיל . החיבור לטבע , לצמחיה, לאור , לאוויר, בסביבה הביתית שלנו , משפיע מאוד לטובה על הרגשות ועל תחושת ה well being.

תחום נוסף הקשור לעיצוב הרגשי הוא נוירו עיצוב או נוירו ארכיטקטורה- איך צבעים, טקסטורות, אור , טמפרטורה-איך כל אלו משפיעים על המוח ועל המערכת הרגשית שלנו.

לדוגמא עיצוב בחומרים טבעיים מעורר יותר רגשות מאשר עיצוב בחומרים סינטתיים, החומרים הטבעיים מעוררים את החושים, יש להם יותר טקסטורה, גוון וריח, יש להם נשמה והם מתיישנים בחן וביופי. השימוש בחומרים טבעיים בעיצוב הבית גם מזכיר לנו שאנחנו חלק מהטבע.

גם לצבעים השונים יש השפעות רגשיות וחושיות. לדוגמא הצבע הכחול והצבע הירוק מרגיעים ואילו צבעי אדום וכתום הם צבעים מעוררים.

ההתייחסות לאור הטבעי בעיצוב הבית גם היא בעלת השפעה גדולה על הרגשות. לפעמים יש לנו רצון להיות בחלל יותר מואר ופתוח ולפעמים אנחנו צריכים את ה"מערה" , המקום בו נוכל להתכנס ,מקום שקט למדיטציה והתבוננות פנימית .חשוב שיהיו בבית מרחבים משני הסוגים – מרחבים פתוחים ומוארים ומרחבים סגורים ומגוננים.


הלב שלנו הוא הבית שלנו. ארגון הבית בצורה שמיטיבה איתנו , פיזית ורגשית, מביאה לשקט ושלווה בלב, ולהתפתחות ויצירה.


*חלק מהטקסטים נלקחו מקורס "הבית הרגשי" מאת אורלי רובינזון




194 views0 comments

Comments


bottom of page